Alueella tuoreita apuohjaajia!

Viikonloppu sujahti apuohjaajakoulutuksen merkeissä. Lauantaina kello kahdentoista aikaan Kivikon nuorisotalon oven takana seisoi innokkaita ja odottavaisia nuoria. Osallistujia oli loppujen lopuksi 16 ja heti alussa tuli esille, että ryhmä on todella potentiaalinen. Kysymyksiä ja pohdintaa oli paljon! Vaikka koulutustilasta tehtiin rento patjoineen kaikkineen, silti nuoret ottivat tilanteen tosissaan.

Ensimmäisenä päivänä tutustuimme toisiimme erilaisten harjoitteiden avulla, jonka jälkeen lähdimme pohtimaan aluksi pienissä porinaryhmissä hyviä ja huonoja työelämäkokemuksia, ja tietenkin legendaariset post it -laput olivat käytössä!

Tämän jälkeen oli vuorossa Nuorena työelämässä -diat, joka osoittautui erittäin hyväksi työkaluksi. Diat herättivät keskustelua ja kysymyksiä nuorten keskuudessa. Kävimme läpi työelämän perusperiaatteita, mitä tulee hankkia ennen kuin aloittaa työt apuohjaajana, palkka-asioita, työaika-asioita, velvollisuuksia ja vastuita jne. Ryhmä oli niin puhelias, että meinasi aika juosta vastaan ja jäädä ruokailu välistä 😉 Iltapäivällä ruokailun jälkeen herättelimme aivoja taas harjoitteiden ja leikkien avulla. Aina on hyvä olla muutama harjoite takataskussa!

Pollev-nettityökalun avulla kävimme läpi, millaisissa kerhoissa nuoret itse ovat olleet, mitä he harrastavat, missä he ovat hyviä? Ehkä näistä nuoret saisivat ideaa siihen, millaista pienryhmää itse haluaisivat ohjata.

Tämän jälkeen oli vuorossa ensiapuasiat ja turvallisuus sekä ohjaajan ja nuoren rooli apuohjaajatoiminnassa. Minkälainen on kannustava ja minkälainen on huono ohjaaja? Kävimme näitä läpi erilaisten keissien avulla. Nuoret saivat pareittain ensin kertoa, miten he toimisivat erilaisissa pienryhmissä mahdollisesti eteen tulevissa tilanteissa, ja lopuksi keskustelimme näistä yhdessä. Miten toimia, jos huomaa yhden lapsista itkevän nurkassa kesken toiminnan? Miten toimia, jos oma puhelin soi ja viestejä tulee kesken toiminnan? Mitä, jos lapselle tulee kurkkua leikatessa haava sormeen? Miten toimia, jos työpari on myöhässä eikä vastaa puhelimeen? Miten kehonkieli vaikuttaa? Puhelimen käyttäminen? Tee se, mitä lupaat! Kuka on vastuussa?

Nuoret jaksoivat hienosti keskittyä läpi päivän. Vielä ennen kotiin lähtöään, nuoret saivat kotitehtävän. Kotitehtävänä oli pohtia erilaisten kysymysten avulla, minkälaista pienryhmää haluaisi mahdollisesti itse lähteä ohjaamaan ja mitä se pitäisi sisällään, sekä joko yksin tai parin kanssa keksiä/etsiä sellainen leikki, joka tulee seuraavana päivänä vetää muulle ryhmälle.

Sunnuntaina nuoret saapuivat iloisin mielin uuteen koulutuspäivään. Alussa herättelimme aivot uuteen päivään vinkulelujen avulla. Vuorossa oli legendaarinen nimileikki! Tämän jälkeen istuttiin alas ja nuoret lähtivät suunnittelemaan konkreettisesti pienryhmiä ja taiteilivat omista ideoistaan esitykset, jotka sitten iltapäivällä esiteltiin muille. Päivän aikana nuoret myös vetivät omat leikkinsä muille ryhmille! Paljon saatiin leikkejä takataskuihin ja ohjeita sekä neuvoja harjoitteiden vetämiseen.

Vielä päivän päätteeksi virkistimme muistia ja palautimme mieleen asioita, joita koulutuksessa oli käyty läpi kahden päivän aikana. Tämä tehtiin Kahoot! -pelivälineen avulla. Sitten vain todistustenjako ja kotia kohti!

Seuraavaksi nämä tuoreet apuohjaajat ottavat puhelimet kauniisiin käsiinsä tai tulevat käymään nuorisotalolla ja sopivat ajan, jolloin voivat tulla esittelemään oman pienryhmäideansa joko Kontulan kirjastoon tai Kivikon, Luupin, Vesalan tai Myllypuron nuorisotalolle. Tehdään nuorille mahdollisimman työelämälähtöinen kokemus! Haastatellaan kaikki nuoret, kirjoitetaan työsopimukset ja ohjataan nuorta mahdollisimman kokonaisvaltaisesti työelämän saloihin.

Kiitos nuoret ja kiitos kollegat, oli mahtia! 🙂